Uutisia

Työlupa - oleskelulupa - ajankohtaista

Ulkomaalaislain 5. luku uudistui 23.2.2023. "Lakiuudistuksilla on vaikutuksia erityisesti työn perusteella oleskelulupaa hakeviin sekä työnantajiin. Uuden lain mukaisia lupia myönnetään 23.2. alkaen. Hakemukset, joihin ei ennen tätä ole tehty päätöstä, käsitellään uuden lain mukaan". Lue lisää👇

Maahanmuuttovirasto otti käyttöön tulorekisterin 19.1.2022. Sinun tai työnantajasi ei tarvitse liittää hakemukseesi selvitystä sinulle Suomessa maksetuista palkoista, etuuksista tai eläkkeistä.

Migri tiedottaa: Voit kysyä omaa tai työntekijäsi työnteko-oikeutta sähköpostilla ilmaiseksi. Jos sinulla on oleskelulupa, näet työnteko-oikeuden oleskelulupakortistasi. Jos sinulla ei ole oleskelulupaa tai et ole varma työnteko-oikeudestasi, voit kysyä sitä Maahanmuuttovirastosta sähköpostilla.

Digi- ja väestötietoviraston Suomi-fi-verkkopalvelussa julkaistu Töihin Suomeen -opas neuvoo Suomeen tulevia työntekijöitä ja yrittäjiä suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Opas on tuotettu yhteistyössä maahanmuuttoon liittyvien keskeisten viranomaisten sekä järjestöjen ja maahanmuuttajia auttavien yritysten kanssa.

Työntekijän oleskelulupahakemukset käsitellään 15.9.2022 lähtien valtakunnallisesti ilman alueellisia toimivaltarajoja. Aiemmin hakemukset käsiteltiin alueellisesti perustuen siihen, missä työnteko tapahtuu. Hakemusten käsittelyyn ei tule muutoksia, mutta Työlupapalveluiden puhelinpalvelunumero ja sähköpostiosoite muuttuivat valtakunnallisiksi....

Sisäministeriö: "Nykyinen ulkomaalaislaki tuli voimaan vuonna 2004. Voimaantulonsa jälkeen lakia on muutettu kaikkiaan noin 90 kertaa, ja alkuperäisistä pykälistä 85 % on ollut muutoksen kohteena. Lukuisten muutosten johdosta lain rakenne on kärsinyt, ja laista on tullut vaikeasti hahmotettava.

Migri: Opiskelija voi saada jatkossa oleskeluluvan suoraan koko opintojensa ajaksi, kun lainsäädäntö muuttuu 15.4.2022. Opiskelijat ja tutkijat voivat jatkossa saada opintojensa jälkeen myös kahdeksi vuodeksi oleskeluluvan työnhakua varten.

Suomi myöntää Ukrainasta paenneille tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua hakeneella on oikeus työntekoon heti, kun hän on jättänyt hakemuksensa. Hänen ei siten tarvitse odottaa oleskeluluvan myöntämistä eikä oleskelulupakorttia voidakseen työskennellä. Todistus hakemuksen rekisteröinnistä riittää.

Vanhentuneet kirjoitukset poistetaan